Gör pengar och stress oss dumma?

Reflektion 60:

Ibland tycker jag mig uppfatta ett visst mått av arrogans, nonchalans och intolerans hos individer som representerar de mer välbeställda skikten. Jag funderar. Kommer beteenden som dessa ibland på köpet med makt och rikedom? Jag känner givetvis många som har både makt och en mycket god ekonomi som är fantastiska, prestigelösa och ödmjuka. Jag ska verkligen inte generalisera. Men jag tycker mig ändå uppfatta ett visst mönster.

Jag är upptagen av tankar kring relationer just nu, olika slags relationer. Hur vi beter oss mot varandra. Hur vi får dem runtomkring oss att känna sig. Vad det ibland är som gör att vi är elaka och osjysta helt utan anledning. Det kan räcka med att den andra råkar vara annorlunda, tycka annorlunda, agera annorlunda än vad vi förväntar oss eller önskar.

Jag läste nyligen en bok där författare så klokt beskriver hur våra egon livnär sig på att ”prata skit” om, förringa, förminska och förlöjliga andra. Han menar att om vår egen självkänsla är låg mår vi på något konstigt sätt bättre av att framhäva andras tillkortakommanden. Vi tar liksom varje chans att få känna oss lite bättre än den där andre. Vi matar vårt ego, medvetet eller omedvetet.

För att inte tala om hur korkade och ibland riktigt elaka vi blir när vi blir stressade. Jag ser det i mitt egna beteende, jag hör det runt om kring mig på stan, på restauranger, i butiker, i våra kommunala färdmedel. Stressade medmänniskor som förmodligen inte alls mår bra själva och som sprider elakheter och negativ energi omkring sig med vida svep.

Är du stor bör du vara snäll! Kan du mer bör du vara snäll! Har du någon sorts gynnsammare utgångsläge i form av makt eller rikedom bör du också vara snäll! Det är bara så himla viktigt att inte utnyttja sitt eventuella övertag gentemot dem som har ett sämre utgångsläge eller som bara inte är som man själv.

Tror stenhårt på kraften i: ”What goes around comes around.”

Eva
Willstrand Kommunikation & Ledarskap AB

helping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s