Vi kan när vi verkligen vill – vi har styrkan

Reflektion 61:

Jag, säkert som de allra flesta, sliter med motstridiga känslor just nu. Oro för äldre släktingar och vänner. Frustration kring allt det overkliga och svårtolkade i vårt samhälle, i vår värld. Oförmåga att förstå hur vissa cyniskt och oetiskt drar nytta av läget på olika sätt. Den bistra insikten att jag som enmanskonsult, med fokus på utbildning och föreläsning, med största sannolikhet ännu inte fått sista uppdragsavbokningen. Och att ekonomin kommer att vara rejält ansträngd framöver. Rädsla, oro, frustration…och ännu en dos oro.

SAMTIDIGT som jag förundras över allt fint och medmänskligt jag tar del av mitt i krisen. Så mycket generositet, hjälpsamhet, omtanke, välvilja och massor med innovativa och spännande initiativ.

Bedrövelsen till trots känns det alltså på något märkligt sätt ändå aningen ljust och hoppfullt. Både utifrån ett medmänskligt perspektiv och ett hållbarhetsperspektiv. Det sistnämnda har många redan skrivit om i flera kanaler men jag vill ändå beröra det. Tänk. I ett kritiskt läge som detta. Helt otroligt hur snabbt vi kan ställa om. Anpassa oss. ÄNDRA BETEENDE. Göra avkall på sådant vi tidigare ansåg oumbärligt och självklart.

Och när jag under en promenad i solen häromdagen läste en klok klottrares ord, nämligen ”du är vad du tänker”, bestämde jag mig för att ändå tänka framåt. Inte fastna i oron. Inte spekulera. Istället söka och lyssna på fakta. Och för egen del fokusera på uppdrag och föreläsningar som kan göras digitalt eller i mindre sammanhang, på rådgivning och coachning. Se framåt. När det paralyserande nuläget släppt och faran är över gäller det att vara rustad för vad som kommer då, återhämtningen. För det kommer ett ”sen”.

Kanske blir det som en forskare sa. Kanske tittar vi tillbaks på detta elände och faktiskt någonstans tackar oss själva för den anpassning vi gjorde, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kanske leder detta till att vi reflekterar innan vi återgår till den livsstil som vi ju ändå vet inte är den bästa vare sig för oss människor eller för vår miljö.

Citat: ”Det som definierar oss människor är hur vi reser oss efter ett fall.” Okänd

Ta hand om er själva och varandra.

Eva
Willstrand Kommunikation & Ledarskap AB

hope

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s